Založ si blog

Politicky správna kombinácia – vojnový nadšenec a slniečkár v jednej osobe

Bývalý šéfredaktor SME a súčasný Denníka N – predstaviteľ intelektuálnej elity Slovenska:

 .

9.8.2002

Irak je pre nás šancou. Práve prípadný útok na Saddámov režim by mohol ukázať, kde stojíme. Celý svet v podstate už týždne nehovorí o ničom inom. Na Slovensku je ale ticho. Okrem Ameriky a pravdepodobne Veľkej Británie sa nikomu veľmi do vojny nechce.

Proti je Rusko, Čína a s najväčšou pravdepodobnosťou aj Francúzsko. Z piatich stálych členov ju tak môžu zablokovať hneď traja.

Saddám Husajn tak získal čas. Len ťažko sa mu ale podarí zastaviť Busha. Ten možno bude čakať na ďalší Saddámov podraz. Celkom sa ale vylúčiť nedá ani to, že obštrukcie v OSN ho prinútia k samostatnej akcii.

V posledných týždňoch začína v prieskumoch klesať podpora útoku. Američania síce stále Busha jednoznačne podporujú a podporujú aj zvrhnutie Saddáma, začínajú však stále viac pochybovať, či je vojna najlepším riešením.
To je pre Busha signál, že musí svojim ľuďom vysvetliť, o čo mu ide. V posledných dňoch sa mu darí získavať podporu u kongresmanov, od ktorých chce rezolúciu otvárajúcu priestor pre zásah.
Podľa analytikov dokázal z Iraku urobiť tému číslo jeden. „Ešte pred pár mesiacmi bola agenda úplne inde. Hovorilo sa o korupcii, ekonomických škandáloch a spomalení ekonomiky. Teraz sa hovorí len o Iraku.

Preto zopakoval, že Saddám Husajn je obrovské nebezpečenstvo, že nečinne čakať je najhorším riešením a že vojna je naopak najmenším rizikom.

Najmä zmienka o spoločnom postupe smeruje ďalej ako len k Američanom. Všimnúť si ju mali kongresmani a určite aj európski a arabskí spojenci.
.
21.11.2002

Anarchisticke hnutie malo na plagatoch:  (Toto sa volalo ANARCHIA)

Zastavte vojnu rozpustite NATO

Vojna je terorizmus

Nie vojne v mene demokracie

Nebojte sa statnej represie a tiez povedzte svoje NIE NATO a EU
NATO brani zaujmy bohatych

Juhoslavia, Afganistan, Irak a nakoniec zbytok sveta?

.

22.11.2002

Pozvanka do svetaSlovensko ešte nikdy nebolo bližšie k Západu ako dnes. S pozvánkou do NATO sa stávame súčasťou demokratického sveta.

.
26.11.2002

S MADELEINE ALBRIGHTOVOU O TOM, KAM PATRÍ, O TOM, PREČO MÁME ZRAZU TAK BLÍZKO K AMERIKE, O BUSHOVEJ POLITIKE A O JEJ ISTOTE, ŽE SADDÁM KLAME 

 .

28.11.2002

Kde stojime: Slovenská politická špička v sobotu spoločne s Madeleine Albrightovou oslavovala pozvánku do NATO. Pri jednom zo stolov sedel aj minister vnútra Palko. Keď premiér Dzurinda hovoril o tom, že stojíme na strane Ameriky, Palko sa netváril akurát šťastne.

Palkova tvár hovorí o skutočnom probléme, ktorý priniesla pozvánka a deklarácia desiatich východoeurópskych krajín o podpore Ameriky pri prípadnom útoku na Irak. Nejde o vysielanie slovenských vojakov do vojny, ide o to, kde stojíme. Čo si myslíme o svete, koho považujeme za prirodzeného spojenca. Či nám viac sedí európske vyhýbanie sa, alebo americká akcia.
Hoci ako skutoční spojenci musíme byť pripravení niečo aj urobiť. Dzurinda ani Kukan ale zatiaľ nepodpísali dokument, v ktorom by záväzne sľubovali, že sa zapojíme do bojov. Ostatne, čo by sme aj ponúkli. Pokojne sa to môže skončiť logistickou podporou: otvoríme vzdušný priestor, pripravíme ženistov.
.
24.1.2003

Bude teplo? Bude zima? Bude vojna? 

Nemci a Francúzi sú zrazu najlepšími priateľmi. Spojil ich odpor k hroziacej vojne. Ak by malo byť podľa nich, vojna nebude (a svet bude ďalšie mesiace čakať, či sa náhodou zbrojným inšpektorom podarí nájsť ešte lepšie dôkazy, že Saddám skutočne klame). Hovoria dosť hlasno na to, aby ich bolo počuť v Amerike. K tomu treba pripočítať váhanie takmer všetkých amerických spojencov a klesajúcu podporu zásahu u samotných Američanov.

 .

30.1.2003

Vojnu cítiť vo vzduchu, napriek tomu sme sa ešte stále nedozvedeli, či a kedy sa začne. Ten, kto čakal, že to bude vedieť po posolstve prezidenta Georgea Busha o stave únie, musí byť sklamaný.
.
31.1.2003

Ako vnímajú toto referendum ľudia v Amerike?

„Určite vyvolá pochybnosti v americkom Senáte, ktorý bude o vstupe Slovenska do NATO rozhodovať. Spochybní serióznosť vášho rozhodnutia stať sa súčasťou aliancie. Podporujem Slovensko a preto hovorím, aby sa referendum nekonalo.“

Ten povedal, že Nemecko a Francúzsko, ktoré odmietajú zásah v Iraku, považuje za starú Európu. Pár dní to vyzeralo na slovnú prestrelku. Teraz je jasné, že niečo ako nová a stará Európa skutočne existuje.

List dal novej Európe tvár. Jasné je tiež, kde je tá stará: iniciátori akcie ani neoslovili Nemcov a Francúzov. Nekonzultovali ani s Gréckom, ktoré práve predsedá Európskej únii. Títo všetci zrazu stoja osamotene proti Amerike a zvyšku Európy. Spolu s nimi váha už iba Belgicko a Luxembursko, ktoré blokujú rozhodnutie NATO o pomoci Američanom v Iraku.
S novou Európou a jej láskou k Amerike to však nie je také jednoduché. List podpísali lídri krajín, no verejnosť nie je práve nadšená. Najjasnejšie sa to prejavilo v Čechách. Úplne proti je väčšina verejnosti: posledný prieskum ukázal, že zásah nepodporuje 76 percent Čechov.

List usvedčil Európu, že je rozdelená. Nejde len o podporu Ameriky a jej akcie v Iraku. V pozadí podľa britského denníka The Times cítiť aj zlosť podpísaných: už majú dosť toho, že Francúzi a Nemci hovoria v mene celej Európy. (a nechcu vojnu)

Krajiny podporujúce vojnu

  • Veľká Británia
  • Taliansko
  • Dánsko
  • Holandsko
  • Portugalsko
  • Maďarsko
  • Poľsko
  • Česko
  • Slovensko
  • Poľsko
  • Slovinsko
  • Bulharsko
  • Rumunsko
  • Lotyšsko
  • Litva
  • Estónsko

 .

Krajiny, ktoré si neželajú vojnu

  • Nemecko
  • Francúzsko
  • Rusko
  • Grécko
  • Belgicko
  • Luxembursko
  • Rakúsko
  • .

Krajiny, ktoré váhajú

  • Švédsko
  • Írsko
  • Fínsko

.
11.2.2003

Ake bude NATO?

Posledných desať rokov sme počúvali, že NATO je o spoločných hodnotách. Že je to spoločenstvo krajín, ktoré sa veľmi podobne pozerajú na svet. Presne tak sme alianciu vnímali. NATO bolo zárukou, že budeme patriť do slušnej časti sveta. Irak všetko zmenil. 

Zrazu nie je nič isté. 

 .

Aliancia, ktorá je postavená na spoločných hodnotách, sa rozdelila. Nevie sa dohodnúť ani na základnej veci: pomôcť jednému z členov spoločenstva. Francúzi, Nemci a Belgičania vymenili jedného z klubu za svoju vidinu svetového mieru.

NATO chce pomôcť a chrániť Turecko, ktoré je ochotné poskytnúť Američanom a ich partnerom logistickú podporu pre vojenskú akciu v Iraku. Turecko nechce ísť priamo do vojny, chce sa však zachovať voči USA ako spojenec. A to aj napriek tomu, že ako jediná moslimská krajina v aliancii riskuje zlosť svojich islamských susedov.

Paríž, Berlín a Brusel sa postavili proti. Dlhšie bublajúci spor medzi Amerikou a „starou Európou“ tak ohrozil základy fungovania západného sveta.

https://www.sme.sk/c/845152/ake-bude-nato.html

 .

18.3.2003

Čas diplomacie sa skončil. Na rade je vojna

Po včerajšku je jasné, že OSN je mimo hry. Spojené štáty, Británia a Španielsko stiahli návrh druhej rezolúcie o Iraku a otvorili si tak cestu k akcii. Svet môže kričať, že tak urobia bez mandátu OSN, ale to je všetko. Čas, ktorý mali Francúzi a ich spojenci z protivojnového tábora, vypršal. Teraz sa ich už nikto na nič nebude pýtať.

https://www.sme.sk/c/843861/cas-diplomacie-sa-skoncil-na-rade-je-vojna.html

 .

19.3.2003

Vojna v Iraku rozbila Bezpečnostnú radu. Tento spor prinútil Spojené štáty, aby posledné rozhodnutie urobili namiesto OSN. Čo sa to vlastne stalo? Čo je príčinou zlyhania svetového spoločenstva?
Hlavným vinníkom je nepochybne Saddám Husajn. On je príčinou vojny, on dvanásť rokov klamal a podvádzal svet. To on urobil z Bezpečnostnej rady smiešny klub, v ktorom sa nedá dohodnúť na ničom dôležitom. Ukázalo sa to pred Kosovom a celkom jasné je to teraz: Bezpečnostná rada nedokáže reagovať na hrozby.

Saddám nesplnil ani jednu z rezolúcií, na ktorých sa OSN dokázala dohodnúť. Napriek tomu majú mnohí členovia OSN pocit, že Amerika ide do vojny neoprávnene.

https://www.sme.sk/c/845449/osn-kde-sa-stala-chyba.html

https://www.sme.sk/c/845450/bude-vojna-v-iraku-legalna.html

.

z komentarov pod tym clankom v roku 2003:

 .

Ktoze to obetoval OSN???

Kedze ste nam neschvalili utok, rozbili ste OSN…, ja zasnem, ake hoväda sa u nas zivia novinarcinou. Matus Kostolny, z Teba by mal radost aj sudruh Pezlar, aj sudruh Bilak. Mas v sebe zdrave jadro! Drz sa pevne svojej prilezitosti!

kto že to obetoval OSN ?
Je zarážajúca nízka úroveň našich novinárov hlavne v analytických úvahách, kde logika úplne absentuje. Alebo je to jednoducho servilita a potreba držania sa svojho chlebodárcu.
Situácia okolo Iraku je v súčasnosti taká, že Irak je po vojne o Kuvajt podstatne oslabený a nemôže vôbec uvažovať o nejakých výbojoch proti svojim susedom, alebo komukoľvek inému. To sú konštatovania i expertov Pentagonu a CIA. Toto konšatovali i zbrojní inšpektori OSN, ktorý naviac stále nič podstatného nenašli čo by z hľadiska zbraní bolo v rozpore s uzneseniami OSN. Rakety, ktoré v podstate bezvýznamne prevyšovali povolený dolet Irak začal ničiť a súhlasí s ich likvidíciou. Irak nakoniec súhlasil i s kontrolami, ktoré určite musia byť nepríjemné a hraničiace s predmetom štátneho tajomstva pre každý suverénny štát.
Druhá strana? USA, napriek pokrokom v inšpekciach zbrojných inšpektorov stále spochybňuje Irak a všetky kroky považuje za nedostatočné. Napriek výsledkom kontrol stále hovorí o utajovaní a vlastníctva zbraní HN na strane Iraku. Mohamed Baradaj upozornil, že USA predložili RB OSN falošné dôkazy o tom, že Irak priváža obohatený urán a ďaľšie komponenty na výrobu atomových zbraní. Je potrebné položiť si otázku – prečo USA tak vehementne chcú preukázať porušovanie uznesení OSN a nedávajú priestor pre ďaľšie inšpekcie za daného stavu ?
Týchto príčin sa dá nájsť mnoho. Však skrátene je to možné zhrnúť do niekoľkých bodov:
– Bush vo svojej funkcii prezidenta USA doteraz prakticky neuspel a jeho voliteľnosť podstatne klesla,
– za vlády Busha za výrazne zhoršila bilancia ekonomiky USA a vzrástla nezamestnanosť.
Riešenie ekonomických kríz v spojení s vynakladaním vyšších časti do zbrojenia a vývoju zbraní je klasický príklad kapitalistického systému na riešenie ekonomickej krízy. Nahromadenie zbraní však vedie i k ich použitiu, inak toto hromadenie nemá zmysel. Pre toto použitie musí byť však i zvolený odpovedajúci dôvod, ten sa však vždy najde, alebo sa vyrobí. Tak napríklad i porušenia uznesení OSN pre Irak môžu byť takýmto dôvodom. Ale ak by sa ukázalo, inšpektori OSN by žiadne zbrane HN v Iraku nenašli bolo by potrebné hľadať iné dôvody. Treba začať skôr než by stihli prísť s takýmto uzáverom.
Som si vedomy zložitosť celej situácie, ale som sa snažil aspoň naznačiť situáciu ako sa mi zdá na základe vyjadrenia exportov z oboch strán vyjadrujúcich sa pre i proti vojne.
Mojím uzáverom je, že tí ktori obetovali OSN, a ak vojna začne je jej autorita na úrovni 0 a je tu otázka jej ďaľšej existencie, sú USA, ktorých predstavitelia za rozpútanie tejto vojny, ktorá sa nevyhne obetiam na obyvateľstve, patria pred tribunál za zločiny proti ľudskosti!!!!

Akaze chyba OSN??? Kto zlyhal?
Ktoze to prisiel s jednoznacnou a nemennou rokovacou „poziciou“: kto nejde s nami, ide proti nam!?

Diplomacia je umenie hladania a uplatnenia kompromisov. USA sa zial vobec nesnazili odvratit vojnu a donutit Saddama plnit rezolucie OSN mierovymi prostriedkami. Od pociatku hlasali vojnu ako jedinu variantu riesenia problemu a od pociatku predsa tvrdili, ze k tomu mandat OSN ani nepotrebuju = vojnou posliapu krehko fungujuce medzinarodne spolocenstvo a neadekvatnou odvetou na 11.sept. ostatnu v ociach vacsiny sveta agresorom.

Kostolny – z coho to obvinujes OSN? Ze funguje, ze podla jestvujucich medzinarodne dohodnutych pravidiel brani agresii unilateralnej sily? 

Povrchna a subjektivna analyza

Povrchnost jednoznacne vyplyva z faktu, ze autor ani slovickom nespomenul podstatny bod motivacie kazdej zucasnenej krajiny: PRACHY. Americania bojuju o kontrolu nad ropnymi kohutikmi v Perzskom zalive, Francuzi nechcu prist o dlhy, co ma u nich Irak, sfera vplyvu je podstatnym motivom vsetkych zucasnenych velmoci. Priznam sa, ze je mi na zvracanie ked sa operuje slovickami ako humanita, boj proti terorizmu, antiamerikanizmus a pod, v suvislosti s vysvetlovanim krokov a pricin Irackej krizy. Su to plane zvasty urcene pre masy sediace pred televizormi, ktore zdvihaju ruky vo volbach. Zapadnemu svetu uz davno vladnu peniaze, a skrz nich su postoje jednotlivych krajin velmi pekne citatelne. A ci by Powell presedel svoj zivot v lietadle alebo nie, pointa je taka, ze Amerika by v prvom rade musela Francuzom a dalsim ponuknut minimalne to, o co ich zasahom v Iraku pridu, a potom by mohlo dojst k dohode na pode BR. Kedze Amerika ma momentalne ekonomicky sama so sebou co robit, na korumpovanie odporcov nema dost prostriedkov. A navyse sa pri svojej momentalnej mocenskej pozicii a roztriestenosti opozicie sa moze na podporu BR vykaslat.

Ešte raz by som to zrekapituloval:Zo začiatku bol dovod terorizmus a prepojenie Al-Kaidy na špičky iráckeho režimu, ktoré sa nedokázalo, USA zmenili rétoriku a začali zdorazňovať, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia a je nebezpečný pre celý svet. Keď inšpektori OSN okrem 100 rakiet ktorých dolet „presahoval! povolený dosah 150 km o 40 km nenašli nič, am.minister zahraničia vyrukoval s „jasnými dokazmi“ o mobilných chem.laboratóriách, v ktorých sa vyrábajú chem. zbrane. V dobe am.špičkovej špionážnej technológie (viď. systém „Echolon“) to bolo niekoľko rozmazaných fotografií polorozbitých náklaďakov a správa britskej špionážnej služby, ktorá bola okopírovaná z diplomovej práce istého študenta zo začiatku 90 rokov.Keď ani to nezabralo, zrazu si J.Bush spomenul, že treba oslobodiť iračanov a vytvoriť demokratickú !oázu“ na blízkom Východe ala USA. Nemám žiadne ilúzie o brutálnom režime Saddáma Husajna ale nesmrdí tu niečo? Neteší ma predstava žiť v tieni Veľkého dobrého brata, ktorý sa postará o moju bezpečnosť. Už sme to tu mali 40 rokov…

.
5.4.2003

Vďaka Afganistanu a Iraku je americká armáda synonymom úspechu. Preto je pre prezidenta určite výhodou, keď do kampane bude vstupovať v pozícii úspešného vrchného veliteľa ozbrojených síl a hlavne s nezabudnuteľnou fotografiou v leteckej kombinéze a medzi americkými hrdinami

Historik Douglas Brinkley povedal denníku The Washington Post, že Bushovo vystúpenie na lietadlovej lodi bolo „víťaznou trofejou“ prezidenta. „V jeho životopise to bude moment sladkého víťazstva,“ tvrdí Brinkley. Analytici k tomu dodávajú: zúročí to už skôr – vo voľbách 2004.

https://www.sme.sk/c/885459/bush-hlasi-domov-dobojovane.html

 .

11.12.2003

Krajiny, ktoré boli proti vojne v Iraku, sa nebudú môcť podieľať na jeho obnove. Rozhodlo tak americké ministerstvo obrany.
Nejde však len o zárobky pre vyvolenú skupinu, ktorá sa postavila na správnu stranu. Američania tvrdia, že v hre je aj bezpečnosť. Krajiny, ktoré boli proti vojne v Iraku a celý čas slovne útočili na Ameriku, predsa nie sú zárukou, že sa teraz budú správať k spojencom lojálne.
Prezident Bush opakovane povedal, že tí, čo sa nepridali na stranu spojencov, za svoj postoj zaplatia. Vylúčenie niektorých krajín je prvým konkrétnym činom. Doteraz išlo skôr o diplomatické gestá: Bush si odporcov vojenskej akcie (napríklad Schröder) nepozýval na svoj texaský ranč.
https://www.sme.sk/c/1199965/kto-bol-proti-vojne-do-iraku-sa-nedostane.html

 .

31.12.2003

Svet roku 2003 sa stratil v Saddámovej brade. To on vyprovokoval vojnu v Iraku, rozhádal takmer celý svet, to on zúžil svet na Irak.

Svet je po posledných mesiacoch bezpečnejší, demokratickejší a slobodnejší. A to aj napriek tomu, že stále hrozia teroristické útoky a stále je dosť tyranov, ktorí ničia svojich ľudí. Pád Saddáma síce spôsobil diplomatickú roztržku dosahujúcu rozmery studenej vojny, no nepochybne svet urobil lepším. A to musia uznať aj tí, ktorí boli proti vojne.

Svet sa tohto roku rozdelil. Jedni majú pocit, že hrozby sú také silné a naliehavé, že treba konať. Druhí, že všetko sa dá riešiť aj pokojnou cestou. Jednoducho si myslia, že ešte je čas.

 .

Po rokoch ten isty, stale sefredaktor:

 .

28. JÚNA 2015
Nemala by sa v nás ozvať ľudskosť?

https://dennikn.sk/173308/sociolog-vasecka-slovensko-sa-boji-utecencov-zbytocne-my-ich-nelakame/

 .

Dennik N:  320 clankov o utecencoch od 3.6.2015

 .

Za vojnu:

(dalsi predstavitelia intelektualnej elity Slovenska)

 .

PETER PIŠŤANEK, spisovateľ

Vojenský zákrok v Iraku je podľa mňa nevyhnutný a legitímny, aj bez mandátu OSN, lebo teraz nejde o nejakého primitívneho diktátora, ale o ohrozovanie našej civilizácie zákernými a zbabelými silami zla. To musia konečne pochopiť aj Rusi, veď „ich“ čečenskí teroristi sú z tej istej fajty. Som si istý, že vojna bude rýchla a víťazná, a že sa to zaobíde bez strát vojakov na našej strane, a tiež že si to vyžiada čo najmenej obetí na strane civilného obyvateľstva. Na druhej strane chápem rozčarovanie samozvaných pánov Európy, Chiraca a Schrödera. Keby som sa celé desaťročia ocmúľaval s fúzatým Husajnom a robil s ním rôzne špinavé kšefty, tiež by sa mi nepáčilo, keby teraz naňho vleteli nejakí „Amíci“ a rozkopali mu zadok. Pevne dúfam, že naši chlapci sa tam budú vyhýbať guľkám a iným nástrahám a všetci sa vrátia živí a zdraví domov.

 .

MIROSLAV KUSÝ, politológ

Ja som ešte z disidentskej charty, z okruhu ľudí, ktorí boli veľmi odkázaní na pomoc demokratického Západu proti komunistickej totalite. Mnohým ľuďom táto pomoc doslova zachránila životy. Z tohto hľadiska som principiálne proti diktatúre a za to, aby sa proti nej razantne zasiahlo. Každé odkladanie pomoci sa vypomstí na zúčastnených národoch a svetu vôbec. Možno je to subjektívne ovplyvnenie, ale pre ľudí môjho typu je všeobecne platné. Mám priateľov v Čechách aj na Slovensku, ktorí prešli touto školou a pozerajú sa na to z rovnakého zorného uhla.

https://dennikn.sk/306544/sa-vlady-spravaju-mensinam-sa-spravaju-utecencom/ – Tu uz je tiez slnieckar!

 .

MILAN LASICA, humorista, herec, režisér

Čo si myslím o tej vojne, o ktorej stále hovoríme? Chcel by som, aby sme to už mali čím skôr za sebou. Nevidím žiadny zmysel v otáľaní. Saddám Husajn je evidentný škodca, no tak to treba vybaviť, nedá sa s tým nič robiť. Darmo budeme chodiť po uliciach s transparentmi, myslím si, že jeho to nepresvedčí.

 .

MILOSLAV LUTHER, režisér

Snažím sa zachovať si odstup od mediálnej démonizácie Saddáma Husajna, ale fakty o jeho neprijateľných mocenských metódach sú preukázateľné. Historická skúsenosť, napríklad konformné otáľanie európskych demokracií voči nacizmu alebo po sovietskej okupácii Maďarska v 1956 a Československa v 1968, ma prikláňa skôr na stranu americkej koalície. Udalosti 11. septembra minulého roka (a mnohé iné) ma totiž presviedčajú, že vojna (aj keď neregulárna) už dávno prebieha a je len otázkou času a spôsobu, ako by mohla zachvátiť celý svet. Ak sily saddámovského razenia nebudú bezodkladne zastavené, stanú sa skôr alebo neskôr nezvládnuteľné. Výhrady a protesty voči vojenskej intervencii ako prejavu rastúcej hegemónie USA sa javia ako opodstatnené a vzbudzujú oprávnené obavy a odpor. V postojoch oponentov sa však rovnako dá vystopovať egocentrizmus, účelovosť a možno aj perfídnosť.

 .

PETER MORVAY
https://www.sme.sk/c/845461/americania-sa-chystaju-co-moze-urobit-irak.html – Tiez uz slnieckar! 11 clankov o utecencoch
 
.
 Kto z nich dnes nie je slniečkár? 
.
Uplna zakonitost, ze z vojnovych stvacov su dnes aj slnieckari, pretoze to je DNESNA AKTUALNA POLITICKA POZIADAVKA!
.
Je to vskutku zaujimava kombinacia – vzdy stvat do vojny a potom vyzyvat k ludskosti. Ved prave oni tych utecencov maju na svedomi!
Definicia slnieckara: Je to nehanlive oznacenie ludi, ktori su za kvoty alebo prijimanie migrantov bez akychkolvek namietok. Keby ste totiz akekolvek namietky mali, uz nie ste slnieckar. Nikdy vas za slnieckara neoznacia, ked mate akukolvek namietku k migracnej politike
.
Suhlasit, suhlasit, suhlasit, len suhlasit a zakazdym len suhlasit ako prostitutka (s novym pasakom) so vsetkymi politickymi poziadavkami, ci pojde o zbytocnu vojnu v Iraku, ci o vojenske zasahy, ktorych nasledkom vznikaju utecenci, ci potom zlu migracnu politiku, ci provokacie Ruska, pripadne vojnu voci Rusku, ci nasou vinou, ze toto sme sposobili a prave tym suhlasom aj MY. Najprv zatiahnut a potom obvinit, ze toto mame na svedomi aj my. A opat to zle riesit tentoraz zas zlou migracnou politikou, ktora vraj aj teraz je len prejavom humanity a ludskosti. 
.
Ked je zla, nie je prejavom humanity a ludskosti a nebola ani ked tam tie staty vojensky zasahovali:
„Existují propočty, že takto bychom za stejné peníze uživili šestkrát víc migrantů, než nás stojí jejich neomezený přísun. Čili místo těch dvou milionů, které v posledních pár letech Evropa přijala, bychom jich tam uživili 12 milionů. Jak je možné, že takto jednoduché propočty nikdo na špici EU nebere na vědomí?“
.
Eduard Chmelar vcera k vysledkom referenda v Turecku:
Zmeny v Turecku zašli priďaleko a treba sa pýtať, prečo by sme mali spolupracovať s Erdoganovým režimom, ktorý je už dnes horší ako v démonizovanom Putinovom Rusku? 
Európa neustále ustupuje. Kým v ekonomickej oblasti je v zajatí korporatívneho neoliberálneho diktátu, v bezpečnostnej oblasti amerického hegemonizmu a v politickej oblasti ustupujeme všetkým „užitočným“ diktátorom, vlastnému obyvateľstvu sme nedokázali ponúknuť žiadnu pozitívnu politickú alternatívu v podobe rozvoja civilizácie založenej na demokratickej emancipácii, spravodlivosti, mieri a udržateľnom živote. Nie sme schopní odolávať ani deštruktívnemu americkému imperializmu, ani konzervatívnemu politickému islamu. A my dnes potrebujeme obnoviť vieru v Európu. Potrebujeme štátnikov, ktorí sa veľmi jasne vymedzia voči imperializmu, džihádizmu a akejkoľvek snahe o hegemóniu nad kontinentom, či už prichádza z Washingtonu alebo Moskvy. Potrebujeme zadefinovať európske záujmy, vymedziť sa voči východnému autoritárstvu a západnému neoliberalizmu. 
Toto všetko musíme od politikov požadovať sami. V plnej miere a hneď.“
/kratene, viac k Turecku tu: https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/1446240982074456:0
.
.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5540370x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie