Založ si blog

Pre toto útočí opozícia na Sulíka

Zhodneme sa na tom, ze niektori ste tu za Europsku uniu a niektori za vystupenie z EU.

Ale ti, co chcu len vystupit, uz nerozmyslaju nad tym, ze ked sa im to nesplni, KTO nas bude obhajovat proti vzrastajucim prikazom od EU?

.

Strany a ludia, ktori dokola opakuju len to, ze su za vystupenie z EU a nic viac, ako sa proti tomu branit – neriesia?

.

Strany, ktore chcu este rychlostnejsiu EU a „prvu ligu“ (aj SMER a cela koalicia, nielen ta vasa nenavidena opozicia), co znamena:

.

„Z nejakého záhadného dôvodu sa tým krajinám, ktoré sa stoj čo stoj hrnú do väčšej miery integrácie, hovorí prvá liga. V skutočnosti sú na mieste pojmy ako dlhová či transferová únia alebo rovno federácia. Vyššia miera integrácie totiž neznamená nič iné ako presun ďalších kompetencií do Bruselu, nižšia miera suverenity pre členské krajiny, prerozdeľovanie migrantov, harmonizácia daní, skladanie sa na dlhy iných a tak ďalej.“

(3.aprila 2017 Sulik)

.

Kto nas tu proti tomu vlastne bude branit? Kto zastupovat zaujmy Slovenska a neprijimat poslusne vsetko – rovno federaciu, este vacsiu integraciu, nizsiu suverenitu, povinne prerozdelovanie migrantov, ked nie kvotami, tak dobrovolne, skladanie sa na dlhy inych!

.

Smer to nebude, koalicia to nebude, ti si naopak zelaju prvu ligu v poslusnosti. Vasa nenavidena opozicia – slnieckarske kridlo to tiez nebude. Tak kto?

LSNS, ktore prevalcuju spolocne, lebo v tomto sa zhodne aj koalicia s opoziciou, ze chcu este vacsiu integraciu do EU?

.

Moj nazor je, ze toto ma sancu branit len SaS, lebo opozicia aj koalicia tazsie moze prevalcovat SaS, tuto druhu najvacsiu a neposlusnu stranu, ktora sa v poslusnosti EU uz pretekat do prvej ligy v poslusnosti nechce. A prave preto tej vasej nenavidenej opozicii tak vadi, ze sa zdaleka tolko nezaoberaju LSNS, ako prave SaS. Ani SME, ani Dennik N nevynechaju den, aby mohli tuto nehorazne neposlusnu stranu likvidovat odbornou kritikou – aki su euroskeptici, aki su… najradsej by povedali fasisti. SaS im to kazi este viac nez Kotleba a prave preto, ze o nich nemozu povedat, ze to su len fasisti – nepocuvajte ich!

.

Maju tu neposlusnu stranu, ktora taku federaciu EU nechce, ktora taku integraciu nechce, ktora chce mat hranice v Europe a ktora sa nechce skladat na dlhy inych. Ktora im cely tento imidz, ze inteligentny clovek musi chciet len EU a EU a este viac EU, kazi!

.

Dnes proti SaS vyrukoval Dennik N s touto odbornou kritikou ich Manifestu slovenskeho eurorealizmu z 29.marca:

.

Budem citovat Dennik N:

.

„Euroskeptický manifest

Skôr ako začnem s obsahovým hodnotením Sulíkovho návrhu, treba vyriešiť ešte jednu (takmer) triviálnosť. Manifest je legitímnym prejavom euroskepticizmu. V názoroch na inštitúcie Európskej únie a jej fungovanie má blízko k euroskeptickej časti.

postojom voči eurozóne by určite tlieskali v nemeckej AfD (až na jednu vec, ale o tom nižšie), v oblasti migrácie by si Sulík porozumel s Geertom Wildersom.

Rozumiem, prečo chce Sulík nazývať svoje pozície „realizmom“. Znie to tak lepšie. Seriózne. Nie negativisticky. No je euroskeptikom. Nie fašistickým euroskeptikom (Zlatý úsvit, kotlebovci) a nie nacionalisticko-konzervatívnym euroskeptikom (Le Penová), nie radikálne ľavicovým euroskeptikom (to len pre poriadok), no patrí do širokého prúdu strán, ktoré žiadajú okresanie právomocí Únie, ich vrátenie na národnú úroveň, posilnenie medzivládneho princípu v rozhodovaní a celkové obmedzenie možností Únie regulovať ekonomické, politické a sociálne prostredie v tomto priestore.

Prebujnená Únia

Najvýraznejším prejavom Sulíkovho euroskepticizmu je jeho fixácia myšlienkou „prebujnenej EÚ“.

Prvým znakom sa zdá byť zjednodušujúca viera, že štátna hranica je nepriepustnou čiarou, pomocou ktorej možno jasne vymedziť, či má nejaké rozhodnutie „cezhraničné aspekty“, alebo nie.

No predstava, že európsky voľný trh zachráni tým, že vezme kompetencie Únii, je naivná. Príkladom je návrh zrušenia subvencií poľnohospodárom. Ak prestanú existovať tie európske, stále tu budú národné. Môžete dvakrát hádať, či dostane vyššiu národnú podporu farmár vo Francúzsku, či Dánsku, alebo na Slovensku. Čo tak zakázať akékoľvek subvencie? To by sa však kompetencie v poľnohospodárstve nesmeli vrátiť členským štátom, ako to žiada manifest…

Princíp subsidiarity má byť nanovo definovaný tak, „že ak členské krajiny vedia o niečom rozhodnúť, nech o tom nerozhoduje EÚ“.

Aké jednoduché! Konečne nebude Brusel centralizáciu zakrývať tvrdením, že v niečom dokáže rozhodnúť „lepšie“! Problémom je, že je mnoho oblastí, kde každá krajina „vie sama rozhodnúť“. To však neznamená, že je dobre, aby mala tú možnosť!!! Medzi spoločné kompetencie patrí napríklad vnútorný trh. Dokázala by vláda (akákoľvek) rozhodnúť o poskytnutí štátnej pomoci firme XY, povoliť zlúčenie firiem, či stanoviť technické normy, ktoré musí spĺňať nejaký výrobok? Samozrejme, že áno. No ak o tom nebudú rozhodovať európske inštitúcie, môžeme na spoločný trh rovno zabudnúť.

Sulíkova britva

Volanie po obmedzení množstva európskych pravidiel je euroskeptickou klasikou. Radi ho používajú aj ekonomickí liberáli: za kritiku „prebyrokratizovaného Bruselu“ sa ľahko skryje agenda deregulácie.

podľa Sulíka má každá smernica či nariadenie platiť len desať rokov. Ak sa osvedčia, majú byť prijaté nanovo. Ak nie, jednoducho prestanú platiť.

Beh nadol

Ďalšou obľúbenou témou predsedu SaS sú utečenci. Politicky to je správny inštinkt: vystresovanú Slovač je ľahšie burcovať proti „islamským teroristom“, „ekonomickým migrantom“ či jednoducho „cudzincom“ než proti euru. Pravda, vzhľadom na postoje Fica a Kaliňáka je v tejto téme ťažké vyboxovať si vlastný xenofóbny priestor. No Sulík to zvládol. A manifest dokazuje, že sa ho nemieni vzdať!!!

Celý problém migrácie chce riešiť jeho „vývozom“. Vonkajšie schengenské hranice treba posilniť tak, aby cez ne neprekĺzla ani myš. A ak by sa ukázalo, že niektorá krajina nie je schopná či ochotná použiť „moderné technológie umožňujú(ce) efektívne stráženie pozdĺž celej hranice“, bude zo schengenu vylúčená. Mimochodom, ako presne má to nasadenie moderných technológií vyzerať? Budeme potápať gumené člny plné utečencov riadenými strelami? Alebo nasadíme drony? No nič, nezdržiavajme sa detailmi.

Ďalšia časť riešenia sa, bohužiaľ, v hrubých rysoch nevymyká súčasnému európskemu mainstreamu. Utečenci majú byť zhromažďovaní v táboroch mimo územia Únie. Tam, mimo zraku Európanov a pod dohľadom spriatelených severoafrických režimov, sa bude rozhodovať o ich žiadostiach o azyl.

No žiaden strach. Hoci budú tábory spoločné, pravidlá prideľovania azylu si bude určovať každá krajina sama. Výsledok je predvídateľný: azylové procedúry sa stanú súťažou o to, kto odstraší žiadateľov horšími podmienkami, a nižšou mierou úspešnosti. Sme v suchu. Náskok, ktorý si v tomto smere Slovensko či Maďarsko vytvorili, ťažko Nemci dobehnú. Bonus: nik nám nebude môcť kecať do toho, ak uprednostníme ortodoxných sýrskych moslimov. Majú tu totiž, samozrejme, kultúrne zázemie.

Takmer najhorší z možných svetov

Podčiarknuté a sčítané: predseda SaS je slovenským nacionalistom (nie je to žiadne tajomstvo, sám sa zaňho označil) a je euroskeptikom. Chce menej demokratickú Úniu s menšími kompetenciami a kapacitami. Ak nie je naivný (z toho ho nepodozrievam), nechce v skutočnosti asi spoločnú európsku menu. V tom spočíva spomínaný rozdiel s AfD, ktorá euro otvorene odmieta. Pokiaľ ide o otázku migrácie a azylu, môže si podať ruku s Viktorom Orbánom.  Nikdy nebude súhlasiť s tým!!!, aby nejaké „európske pravidlá“ narušili našu národnú xenofóbnu idylku.

Iste, sú aj horšie alternatívy. Fašisti ani nepredstierajú, že by chceli akúkoľvek Európsku úniu. Konšpirátori vidia v Únii židovské, slobodomurárske, boľševické či hoc židovsko-boľševicko-slobodomurárske sprisahanie. Až takým euroskeptikom Sulík nie je. To sme si vydýchli.“

.

Zvyraznila som vam vsetko, co koalicii a opozicii na SaS vadi a preco si vydychnut nemozu. Tato strana kazi imidz, ze inteligentny volic moze volit takuto stranu – co sa opovazuje byt proti prikazom a nemozu ich volat fasisti!

.

Na zaver odporucanie. Nemusite volit SaS, ale nevolte ziadnu stranu, ktorej postoje v tychto otazkach nie su zakotvene nikde!!!

Napokon aj samotny Dennik N pise v tom istom kritickom clanku ku SaS:

.

„Bolo by to triviálne konštatovanie – ak by sa s podobným intelektuálnym cvičením obťažovali aj iné politické strany. Európska únia sa bude meniť, a my budeme súčasťou týchto zmien. Rozhodnutia, ktoré urobíme, by mali byť postavené na informovanej diskusii.

 

Túto diskusiu nemôžu viesť len experti a úradníci. Musia sa do nej zapojiť politické strany – v reprezentatívnej demokracii by mali plniť úlohu sprostredkovateľa medzi očakávaniami, preferenciami občanov a politikou. Ak na túto rolu rezignujú, ostávajú len nástrojom presadzovania záujmov sponzorov a „akcionárov“.

 

Strany a politici môžu pomôcť do diskusie vtiahnuť ľudí. Občianska spoločnosť či médiá sú dôležité, no nemôžu – a nedokážu – ich suplovať.

Zhrnuté: je dobré, že Sulík či SaS vyšli s kožou na trh. Dúfajme, že sa rozhýbu aj ostatní. Najmä strany, ktoré sa rady oháňajú „proeurópskym“ postojom.“ (a chcu prvu ligu)

https://dennikn.sk/722680/sulikov-euromanifest-kombinacia-toryovcov-afd-wildersa-a-orbana/

http://komentare.hnonline.sk/dnes-pise/937752-prva-liga-pre-tych-co-si-neveria

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5541783x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie